Food & Agriculture

Optimaliseer de Food & Agro Supply Chain – van teler naar tafel

De manier waarop Food & Agro-bedrijven zakendoen verandert door steeds veeleisendere klanten en leveranciers, een betere traceerbaarheid en nieuwe technologie. Ontdek hoe u leidend kunt zijn in deze transformatie.

Optimaliseer Food & Agro-processen met op maat gemaakte oplossingen van itelligence

Hedendaagse Food & Agro-bedrijven worden geconfronteerd met tal van nieuwe uitdagingen. Klanten willen precies weten wat ze consumeren: van welke teler uit welk land is het product afkomstig? Is het op een veilige en milieuvriendelijke manier geteeld, geoogst en verwerkt? En op een manier die de voedingswaarde optimaliseert? Leveranciers willen een flexibele zakenpartner, die zich kan verplichten tot een langlopend volumecontract in combinatie met korte termijn procescycli en die hen kan helpen nieuwe technologieën te benutten op het gebied van smart farming en Internet of Things. Strengere voedselveiligheidsvoorschriften en felle concurrentie dwingen Food & Agro-bedrijven hun traceerbaarheid en receptuurbeheer te optimaliseren.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten Food & Agro-bedrijven al hun processen samenbrengen op één platform – met op maat gemaakte ERP-oplossingen die geïntegreerde planning en transparantie bieden voor de hele Supply Chain.

Sensus

itelligence heeft veel ervaring in de Food & Agrosector en kent de best practices in onze branche. Met dank aan itelligence kunnen wij ons nu veel beter voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen, ondersteund door een standaard ERP-oplossing die meegroeit met onze behoeften.

Wilfert van Veldhoven, Manager Finance & Control, Sensus (Royal Cosun)

Actuele Topics voor Food & Agro-bedrijven

Global Batch Traceability

Transparantie in de gehele Food Supply Chain wordt niet alleen bepaald door regelgeving, maar ook door de vraag van consumenten. Consumenten willen precies weten wat ze consumeren: van welke teler uit welk land en welke regio is het product afkomstig? Is het op een veilige en milieuvriendelijke manier geteeld, geoogst en verwerkt? En op een manier die de voedingswaarde optimaliseert? Consumenten willen ook duidelijke labels: gedetailleerde specificaties in begrijpelijke taal, die in een oogopslag aangeven of het product voldoetaan hun verwachtingen (bijvoorbeeld biologisch, glutenvrij, halal, zonder conserveringsmiddelen, et cetera). De Food & Agro-oplossingen van itelligence zijn toegesneden op het ondersteunen van al deze eisen. Onze industrieoplossingen zijn gebaseerd op het SAP S/4 HANA-platform, wat naadloze integratie met uw zakelijke partners mogelijk maakt. Onze Global Batch Traceability-oplossing geeft een grafische weergave van alle stappen in de Supply Chain, van grondstof tot eindproduct, op batchniveau. Brongegevens zijn afkomstig van onze ERP-oplossing, maar kunnen ook uit andere bronnen komen zoals van co-packers, leveranciers of kwaliteitscontrolebureaus.

Lees meer over GBT in deze infographic

Connected Food Supply Chain

Internet of Things verandert de manier waarop boeren, voedselproducenten en distributeurs voedsel produceren, verwerken en verkopen. Het begint allemaal op het veld, waar boeren de oogst optimaliseren, het gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen verminderen en bestaande landbouwgrond zo efficiënt mogelijk benutten door gebruik te maken van IoT-technologie. Met GPS-diensten, slimme apparatuur, sensoren, drones en satellietbeelden verzamelen en combineren ze realtime data over gewasgroei, vochtigheidsniveaus, bodemkenmerken, weersomstandigheden en meer.

Decision support systemen vertalen deze inputgegevens naar agronomisch advies. Met deze informatie kan de landbouwer nauwkeuriger bepalen wanneer het tijd is voor het planten en irrigeren, en welke gewasbescherming moet worden gebruikt. De ‘Food Supply Chain 4.0’ gaat verder met transportbedrijven, die hun lading hebben verbonden met sensoren en voorspellende analyses toepassen: niet alleen om locaties te volgen en hun zakenpartners realtime leveringsinformatie te verstrekken, maar ook om de versheid van de producten te bewaken door de temperatuur en vochtigheidsgraad in hun containers of vrachtwagens te bewaken. Food & Agro-productiebedrijven gebruiken IoT niet alleen om verbinding te maken met hun zakenpartners om zo volledige transparantie van de Supply Chain te bereiken, de voedselveiligheid te verbeteren en de kans op en impact van terugroepacties te verminderen. Fabrikanten stroomlijnen ook hun eigen activiteiten door het verbinden van hun machines en instrumenten. Vereist onderhoud wordt zichtbaar nog voordat een machine daadwerkelijk defect raakt, wat de tijd dat een machine stil staat vermindert. Sensoren dringen kwaliteitskwesties terug, bijvoorbeeld door te signaleren dat de deur naar een koeling te lang open heeft gestaan. Inventaris- en opslagomstandigheden kunnen worden geoptimaliseerd.

Ook de consumentenervaring verandert als gevolg van IoT. Verpakkingen met vers voedsel inclusief recepten worden thuis afgeleverd, QR-codes op voedingsmiddelen verschaffen consumenten gedetailleerde productinformatie, gepersonaliseerde kortingsbonnen, gepersonaliseerde voedingswaarde-informatie, scan & go-apps die gebruikmaken van smartphones… Ook experimenteren supermarkten met het bepalen van de versheid van voedingsmiddelen door gebruik te maken van video-analyses en gassensoren; alles om bederf te voorkomen en de consumentenervaring te optimaliseren.

De Connected Food Supply Chain transformeert de manier waarop boeren, Food & Agro-fabrikanten, voedseltransportbedrijven, consumentenmerken en consumenten zakendoen. De oplossingen van itelligence zijn ontworpen om u te ondersteunen bij deze transformatie. Ons technologieplatform stelt u in staat om data van elke soort machine, mobiel apparaat of sensor te verwerken – en deze samen te voegen met transactionele bedrijfsgegevens, geografische diensten of ongestructureerde informatie van sociale media; en deze vervolgens om te zetten in relevante bedrijfssturingsinformatie.

Afstemmen van vraag en aanbod

Food & Agro-bedrijven kennen specifieke planningsuitdagingen die voortkomen uit het werken met verse grondstoffen en vee. Of het nu gaat om zaden, bloemen, groenten, melk of vlees: de aanvoer van grondstoffen fluctueert altijd. Dit kan te wijten zijn aan seizoensgebonden patronen, veranderende teelt- of oogstomstandigheden, wisselvallige marktprijzen… In ieder geval kan de langetermijnaanvoer alleen op hoog niveau worden gepland (bijvoorbeeld geschatte volumes, periode, kwaliteit) terwijl gedetailleerde materiaalspecificaties pas bekend zijn op de korte termijn, vaak pas bij materiële ontvangst. De vraag in Food & Agro wordt daarentegen steeds specifieker: zowel huismerk- als detailhandelsklanten zijn hun etiketterings- en kwaliteitseisen aan het verbeteren. Het in evenwicht brengen van make-to-order en make-to-stock is dan ook een belangrijke voorwaarde voor succes.

Onze oplossingen voor de Food & Agro-industrie

Solution brief it.food

Optimaliseer uw procesresultaten en voldoe aan internationale wet- en regelgeving met onze gespecialiseerde it.food-oplossing.

Download nu

Solution brief it.agriculture

Optimaliseer uw agro processen met een flexibele ERP-oplossing, gemaakt voor de AGF.

Download nu

Stroomlijn masterdatabeheer met it.mds

Worstelt u met slechte gegevenskwaliteit en daardoor met kostbare, foutgevoelige processen en rapportage? Dan is het hoog tijd om meer te weten te komen over onze zelf ontwikkelde oplossing, it.mds.

it.mds biedt volledige datatransparantie en vereenvoudigt uw processen door alle masterdata te beheren, te consolideren en te harmoniseren in één centrale, geïntegreerde oplossing.

Lees meer

Onze Focusgebieden in Food & Agro

Aardappelen

De aardappelketen ziet er over 20 jaar totaal anders uit. Innovatie is een must om tegemoet te komen aan de sterk veranderende vraag van de consument en de strengere wet- en regelgeving. En de toenemende focus op duurzaamheid en milieu, niet te vergeten. Technologische innovaties brengen de veranderingen in een sneltreinvaart. itelligence helpt u om mee te veranderen.

Brood & Banket

De laatste jaren zijn de verkoopcijfers in de bakkerij- en banketbakkersindustrie vrijwel gestagneerd als gevolg van de veranderende voedingsgewoonten van klanten. Concurrerend blijven is echter belangrijker dan ooit. Als basisvereiste dient u ervoor te zorgen dat alle processen – zoals receptuurbeheer en kwaliteitscontrole – soepel verlopen. Onze experts ondersteunen u met industrie specifieke SAP-oplossingen, zodat u zich kunt concentreren op uw core business: de productie van culinaire hoogstandjes.

Vleesindustrie

Regelgeving op het gebied van voedselveiligheid is in de vleesindustrie bijzonder streng en naleving is van vitaal belang voor het vermijden van dure sancties. Of erger nog: sluiting van het bedrijf. Bovendien veranderen de wettelijke eisen snel en is het niet eenvoudig om alles bij te houden. Wij ondersteunen u met onze bewezen expertise en SAP-oplossingen die zijn afgestemd op uw unieke behoeften.

Zuivelsector

De groei van de cultuur voor gezonde tussendoortjes en van online en mobiel winkelen verandert de manier waarop zuivelproducten worden gekocht en geconsumeerd. Pas u aan deze trends aan via beter gebruik van technologie en data, om klanten te benaderen met maatwerkaanbiedingen. Zorg er tegelijk voor dat vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd via beter voorraadbeheer. Met onze uitgebreide kennis van processen in de zuivelindustrie kunnen wij u helpen deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Duurzame consumptiegoederen

Digitale transformatie en veranderende koopgewoonten bij consumenten betekenen dat analyses en big data nu vereist zijn in de sector voor duurzame consumptiegoederen. Bedrijven moeten de onderwerpen cloud adoptie, databeveiliging en SAP HANA aanpakken om concurrerend te blijven in de groeiende wereldwijde markt. Profiteer van ons technologische kennisleiderschap en branche specifieke kennis om elke uitdaging waarmee u wordt geconfronteerd te overwinnen.

Loopt u ook tegen deze vragen aan?

 • Heeft u moeite om voor de gehele voedselketen te voldoen aan traceerbaarheidseisen, zowel op basis van regelgeving als van uw klanten en zakelijke partners?
 • Leidt uw verouderde IT-infrastructuur tot inefficiënte bedrijfsprocessen?
 • Heeft u moeite om realtime inzicht te krijgen in uw procesefficiëntie; voor het optimaliseren van uw recepturen, uw afgeleide producten en bijproducten, uw rendement en uw operationele marges?
 • Wordt het voor u steeds lastiger om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen?
 • Wordt uw Supply Management beïnvloed door verse grondstoffen met seizoensgebonden oogstpatronen, fluctuerende kwaliteitskenmerken en wisselvallige prijzen?
 • Worden uw vraagvoorspellingen gecompliceerd door korte cyclustijden en strenge beperkingen op grond van land van oorsprong, biologisch, halal?
 • Bent u bekend met alle compliance problemen en voedselveiligheid risico’s, veroorzaakt door een groeiende wereldeconomie?
 • Worstelt u met emballagemanagement?
 • Maakt een gebrek aan systeemintegratie het lastig om een duidelijk en volledig beeld te krijgen van uw totale activiteiten?
 • Worden datatransparantie en data-analyse steeds belangrijker voor uw bedrijf?

Als u op dit moment wordt geconfronteerd met één of meer van deze uitdagingen, kunnen wij u helpen bij het heroverwegen van uw processen.

Industriespecifieke processen voor Food & Agro

Inventaris- en Supply Chain Management

 • Beheer inventaris waar nodig in meerdere, gelijktijdige maateenheden en maak naadloze verwerking mogelijk in alle eenheden (bijvoorbeeld prijszetting op de in-proces schaal)
 • Beheer alle inventarisformaten, inclusief klanteigendom, klant gebonden (toegezegd), op bestelling gemaakt (huismerk), in quarantaine geplaatst, vooraf goedgekeurd op kwaliteit, et cetera.
 • Beheer alle traceerbaarheidskwesties, batch track & trace, recalls, enz.

Sales en operationele planning

 • Evalueer alle opties om de bedrijfsvoering te verbeteren
 • Verken productmix, klantenmix, leveringsplanning met ingrediënten en drooggoedaankopen, kosten van de Supply Chain en optimalisatie van kostenopties om marges te maximaliseren
 • Samenwerken in alle rollen en functies om het beste plan te bouwen

Product Lifecycle Management

 • Stroomlijn PLM van productaanvang tot afvoer – en breng het productportfolio van de onderneming in lijn met de doelstellingen
 • Overgang van O&O naar productie, op een goed geplande, goed gecoördineerde wijze

Prijsstelling, promoties en commissies

 • Beheer van complexe klantenprijsstellingen, inclusief diepgaande logica van top to bottom om rekening te houden met complexe details van contractuele prijszettingscomponenten
 • Toewijzing van prijzen op basis van individuele productkenmerken
 • Behandeling van promotionele prijsstellingskwesties in relatie tot fysieke logistieke planningscycli (inventaris, transport, et cetera)
 • Implementatie van geautomatiseerde prijsoptimalisatie gebaseerd op de vraag
 • Nauwkeurige compensatie tussenhandel/distributiekanalen, met waar nodig koppelingen naar de eindklant

Multi Channel Sales

Eén systeem voor afhandeling:

 • direct
 • indirect via tussenhandel/distributeurs
 • B2B en B2C e-commerce en online winkels

Analyses & opbrengstbeheer

 • Afstemming analyses op strategische behoeften in uw hele bedrijfsproces
 • Beheer van de opbrengst in de gehele inkoop-, productie-, opslag- en logistieke uitvoeringsprocessen – richt deze inspanning op kritische controlepunten in plaats van een inefficiënt, allesomvattend bereik.
 • Verhoog de zichtbaarheid van belangrijke prestatiegebieden voor business leadership, real-time en in-proces (geen sluitingen nodig)
 • Stroomlijn eindemaand- en eindejaarprocessen voor snelle, accurate voltooiing
 • Benut ingebedde analyses voor realtime feedback over kritieke punten, zoals opbrengst

Winstgevendheidsanalyse

 • Begin met het juiste niveau van granulariteit om margebeheer op het juiste detailniveau mogelijk te maken voor uw bedrijf – de meeste consumentenproductenbedrijven hebben zicht nodig op klant- en productdetailniveau
 • Detailleer uw winstgevendheidsanalyse om de effecten te zien van klant-omzet- en product-kostenmix, logistieke uitvoering en andere factoren die de winstgevendheid beïnvloeden – gebruik deze informatie om de verkoop en operationele planningsprocessen te verbeteren

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken

Wij begrijpen de subtiele verschillen tussen de specialiteiten van de Food & Agro-industrie. Als zodanig hebben we een groot aantal branche specifieke producten ontwikkeld om onze klanten te voorzien van op maat gemaakte SAP-oplossingen – zowel op locatie, in de cloud of hybride.

Marcel Pothof, directeur Food & Agriculture, itelligence Benelux

itelligence: ervaring ontmoet innovatie in Food & Agro

Als ervaren SAP partner maakt itelligence vanaf het begin deel uit van het ontwikkelproces voor branche specifieke oplossingen. Gecombineerd met meer dan 25 jaar ervaring in SAP-implementaties in meerdere branchesegmenten, verschaft dit ons ongeëvenaarde kennis over de Food & Agro-industrie. Het plaatst ons ook in de voorhoede van de innovatie in de sector. Dus als wij groeien, groeit u ook.

Bovendien kunt u dankzij onze global organisatie profiteren van onze best-in-class B2B- en B2C-oplossingen en van onze 24-uurs consultancy, waar u zich ook bevindt.

Food Traceability

Slimme technologische oplossingen zoals traceersoftware creëren inzicht, efficiëntie en veiligheid in de voedselketen. Iedere beweging van een product is op elk gewenst niveau te volgen: per krat, pallet of batch – en over alle vestigingen en magazijnen heen.

Farmbot in Actie

Hoe voeden we in 2050 bijna 10 miljard mensen op deze wereld? Hoe kunnen we de groei van de voedselvraag de komende jaren op korte termijn aanpakken? Hoe kunnen we natuurvernietiging stoppen en het natuurlijke bewustzijn voor onze toekomst bevorderen?

Verbeeldingskracht en nieuwe manieren van denken zijn nodig om de wereldwijde voedseluitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Tijdens de wereldwijde NTT Data Hackathon 2017 werd het potentieel van een farmbot-netwerk gedemonstreerd door een platform te creëren voor toekomstige Smart City Farming.

Vind uw bedrijf opnieuw uit en leer succesvol te concurreren in de digitale economie

Hier leert u wat u moet doen. Onze expert Don Mackenzie geeft advies over hoe we consumentgedreven koopervaringen kunnen creëren en hoe we de prestaties van de Supply Chain kunnen maximaliseren.

Download

Lees wat onze experts zeggen over de Food & Agro-industrie

alle artikelen / overzicht artikelen/blogs

Neem vandaag nog contact met ons op

Bent u op zoek naar antwoorden of wilt u meer informatie ontvangen over de Food & Agro-industrie? Wilt u meer gedetailleerd advies van onze experts of een van onze Food & Agro-workshops boeken?

Neem gewoon contact met ons op – wij helpen u graag.

Uw contactpersoon Marcel Pothof Directeur Food & Agriculture +31 40-296 86 00

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.