Potatovation: wat ligt er in het verschiet voor de aardappel?

De aardappel zit in de lift. De veelzijdigheid van het gewas wordt wereldwijd meer een meer ontdekt en innovatie staat hoog op de agenda binnen de industrie. Dat was ook zichtbaar toen ik in april aanwezig was bij het Potatovation Event van Lamb Weston/Meijer (LWM). De aardappelgigant organiseerde in hartje Rotterdam een kennisevent voor genodigden uit de hele keten om over de toekomst van de aardappelindustrie te sparren.

Naast innovatie stond kennisdeling centraal op het event, waarmee LWM zich profileerde als een van de voorlopers in de markt. Deze manier van contact en eventueel samenwerking opzoeken spreekt mij persoonlijk erg aan. Niet in de laatste plaats omdat het aansluit bij de filosofie die we bij itelligence hebben over samenwerken en het delen van kennis.

Innovatie is nodig

Het delen van kennis is vooral vandaag de dag van belang: de hele agrofood markt staat voor de immense uitdaging om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. En dus is nu de tijd om vooruit te kijken naar de vraag van de toekomst. Hiervoor zijn innovatie en samenwerking cruciaal. Dat beaamde ook Bas Alblas, CEO van LWM, in zijn keynote lezing. De agrifood sector heeft een belangrijke maatschappelijke rol die nog groter zal worden in de toekomst. Dat kan alleen met het creeren van een waardeketen, aldus Alblas.

Maar innovatie ligt niet alleen in de toekomst. Ook de huidige markt verandert snel en het is zaak om goed in te spelen op deze ontwikkelingen. Zo beschreef Hans Steenbergen, food trend watcher verbonden aan het Google Food Lab, dat er een nomadisch voedingspatroon ontstaat. Dit komt omdat mensen tegenwoordig veel reizen en de ervaringen die ze meenemen verwerken in hun lokale dieet. Het gaat – met name bij millennials – dus steeds meer om de ervaring, niet alleen om het eten an sich.

Uber bezorgt nu ook je eten

Een voorbeeld van een eetervaring is een foodfestival, maar denk bijvoorbeeld ook aan het laten bezorgen van eten. Dit laatste is een verandering die in de huidige markt speelt en die de deur opent naar nieuwe verdienmodellen. Zo heeft vervoersbedrijf Uber onlangs UberEATS gelanceerd. Hiermee gebruikt het tech-bedrijf zijn platform (en data) om een volledig nieuwe service te bieden.

Het zet andere spelers ook aan het denken over de mogelijkheden van bezorging en andere vernieuwende verdienmodellen. Om bij de aardappel te blijven: er ligt een grote uitdaging om patat te bezorgen die bij aankomst nog lekker warm en vooral cripsy is. Wat mij betreft een perfect voorbeeld van een project waar met behulp van vernieuwende samenwerkingsverbanden een oplossing gevonden kan worden.

Samenwerking buiten de gebaande paden

UberEATS laat goed zien hoe vruchtbaar een samenwerking tussen de IT en food sector kan zijn. Ook de afsluitende spreker, trendwatcher Adjiedj Bakas, benadrukte het belang van open innovatie en co-creatie.

Juist onverwachte samenwerkingen buiten de sector kunnen tot prachtige ontdekkingen leiden. Wat als voedselproducenten gaan samenwerken met verzekeringsmaatschappijen om op deze manier gezonde voeding voor een gezonde samenleving te produceren, zoals Bakas opperde?

Bij itelligence geloven we dat dit soort samenwerkingen buiten de gebaande paden cruciaal zijn voor innovatie in de branche. Ik vond het inspirerend om te zien dat LWM op deze manier toont dat zij gelooft in het delen van kennis en zich profileert als een vernieuwer binnen de aardappelindustrie.

Soortgelijke berichten

Toekomst van de aardappel
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.