Bezoek aan Hannover Messe bevestigt: digitaliseren is de toekomst

Internet of Things tour op de Hannover Messe

‘Digitaliseren is de toekomst.’ We horen het eigenlijk al jaren. Is die toekomst inmiddels niet werkelijkheid? Als je het mij vraagt is het antwoord onbetwist “ja!” En tijdens mijn bezoek aan de Hannover Messe werd dit beeld bevestigd. Bedrijven in discrete industries kunnen niet meer om digitale transformatie heen. Gelukkig is digitaliseren vandaag de dag eenvoudiger dan ooit. Ik licht met plezier toe waarom dat zo is.

Beschikbare toepassingen

Industry 4.0 heeft inmiddels een nieuwe lading. De ideeën van een paar jaar terug zijn nu verfijnd en er komen steeds meer toepassingen op de markt. Dit zag ik veel op de Messe. Een mooi voorbeeld: AR-brillen voor monteurs. Tot voor kort was dit nog een sci-fi droom, nu zijn de nieuwe toepassingen en technieken zo stabiel dat science fiction werkelijkheid wordt.

Een monteur wordt nu daadwerkelijk via de applicatie op de AR-bril geïnformeerd over een storing of een servicebeurt. Het grote voordeel is dat hij beide handen vrij heeft om het werk uit te voeren. En op het moment dat hij het even niet weet raadpleegt hij het systeem door een handgebaar te maken. Hij krijgt meteen alle aanvullende informatie te zien of de volgende instructie om de klus te klaren.

Kennis eenvoudig delen en borgen

Een erg handige tool voor een monteur die met AR werkt is een digitale bill of materials, oftewel: een Digital Twin. Met deze exacte kopie van de machine kan elke monteur inzien uit welke onderdelen het bestaat. Dit vereenvoudigt en versnelt reparaties en periodiek onderhoud. Het maakt zelfs preventief onderhoud mogelijk.

De andere meerwaarde van de Digital Twin is dat het informatie inzichtelijk en makkelijk overdraagbaar maakt. Omdat de Digital Twin is opgeslagen in de Cloud, heeft iedereen er toegang tot – waar en wanneer dan ook.

In dat opzicht is het een mooi voorbeeld voor hoe bedrijfsspecifieke kennis in het algemeen kan worden vastgelegd. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de snel vergrijzende workforce binnen de maakindustrie. Het is een must (en een hele uitdaging!) om te zorgen dat de diepgaande kennis van deze routiniers niet verdwijnt wanneer zij met pensioen gaan. Het automatiseren en digitaliseren van werkprocessen maakt dit eenvoudiger.

Toegenomen gebruiksvriendelijkheid

Voorwaarde voor het bovengenoemde is dat de systemen waarin gewerkt moeten worden gebruiksvriendelijk en intuïtief zijn. En dat zijn ze tegenwoordig ook. Aan veel bedrijfssoftware wordt vandaag de dag de eis gesteld dat het net zo eenvoudig is in gebruik als onze eigen smartphones of tablets.

User experience (UX) was niet voor niets een prominent thema op de Messe. Ook hier is de servicemonteur uitgerust met een AR-bril weer een perfect voorbeeld. Via de bril en de applicatie krijgt de monteur een 3D-afbeelding te zien van de machine waar hij voor staat. Het systeem geeft gericht aan waar de storing zich bevindt en welke handelingen verricht moeten worden om de machine weer te laten functioneren. Indien de monteur niet zeker is hoe hij dit moet vervangen kan hij een extra werkinstructie opvragen en zo het werk alsnog uitvoeren. Voor de servicemonteur is dit het optimale gebruiksgemak met als gevolg een tevreden klant.

Gebruiksvriendelijkheid zit niet alleen in het gebruiksgemak van de nieuwe software, maar vooral in wat het allemaal mogelijk maakt. Wanneer via sensoren verzamelde data in realtime beschikbaar is, worden veel werkzaamheden een stuk eenvoudiger. Denk aan het opvragen van voorraadinformatie en levertijden of productcontroles.

Nu of nooit?

De toekomst is nu, dat maakte mijn bezoek aan de Hannover Messe wel duidelijk. En hopelijk heb ik laten zien dat starten met de digitale transformatie steeds laagdrempeliger wordt. Maar dat neemt niet weg dat het een kostbare exercitie is. Dus zorg dat het niet mislukt.

Makkelijker gezegd dan gedaan? De sleutel tot een succesvolle transformatie is om het gefaseerd te doen. Breek het op in afzonderlijke stappen en sluit het ene project af voordat je aan het volgende begint. Denk van tevoren goed na over een gedegen stappenplan en houd dat flexibel genoeg om met nieuwe ontwikkelingen mee te bewegen.

Wil je eens sparren over de mogelijkheden van digitale transformatie voor de discrete industrie? Ik denk graag mee!

Soortgelijke berichten

Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.