Business ByDesign maakt het uitbesteden van logistieke processen heel eenvoudig

Het fulfilment van verkooporders wordt steeds vaker uitbesteed. Dat heeft enerzijds te maken met het succes en de alsmaar groeiende omzet van de e-commerce markt. Anderzijds is het voor organisaties simpelweg praktisch, efficiënt en financieel interessant om hun logistieke activiteiten bij een derde neer te leggen.  Business ByDesign is er klaar voor.

Fulfilment is zo’n beetje alles wat er gebeurt op het moment dat een klant zijn bestelling heeft afgerond. Dat kan gaan om een consument die een nieuwe broek bestelt via een webshop. Maar het kan ook gaan om een zakelijke afnemer die via zijn eigen klantportaal een bestelling plaatst bij zijn vaste toeleverancier. Het product uit het schap halen (picken), inpakken, pakbon toevoegen, klaarmaken voor verzending, aanbieden bij de transporteur; het is allemaal fulfilment. Net als het ontvangen en verwerken van producten die door klanten teruggestuurd worden.

Meer dan logistiek

Fulfilment kan veel meer dan een puur logistieke handeling zijn. In een wereld waarin webwinkels uit binnen- en buitenland veelal vergelijkbare producten aanbieden, kan snel en betrouwbaar leveren een groot verschil maken. Daarmee wordt fulfilment van strategisch belang. Uitbesteden van dat proces, kan dan heel interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de operationele kosten of aan het verhogen van de servicegraad richting de eindklant. In sommige gevallen is het uitbesteden van fulfilment geen vraag maar een gegeven, bijvoorbeeld wanneer de logistiek dusdanig specifiek en fijnmazig moeten zijn, dat het wel door een derde uitgevoerd moet worden.
Maar ook voor internationaal opererende organisaties die wel vlot willen leveren maar niet wereldwijd willen investeren in eigen magazijnen, kan het uitbesteden van logistieke processen aan een Third Party Logistic (3PL) dienstverlener interessant zijn.

SAP heeft dat goed in de gaten. Daarom zijn de functionaliteiten die je nodig hebt voor uit uitbesteden van logistieke activiteiten standaard aanwezig binnen SAP Business ByDesign.

Laten we eens kijken hoe dat werkt

Wat gebeurt er bij een verkoop?

Wanneer er een verkooporder in het systeem aangemaakt wordt, stuurt het systeem via een webservice een standaard bericht naar het voorraadsysteem van het externe magazijn. Dit bericht bevat alle informatie die nodig is om de order aan de klant te leveren.
Wanneer vervolgens de afboeking gedaan wordt en de pakbon bij de bestelling wordt gevoegd, gaat er een automatische bevestiging terug naar Business ByDesign. Dit standaard bericht bevat praktische informatie over de verzonden hoeveelheden, het moment van verzending en het pakbonnummer. Wanneer dit bericht door Business ByDesign verwerkt wordt, wordt ook in dat systeem de voorraad afgeboekt en kan de levering automatisch gefactureerd worden aan de klant.

Deze integratie is er niet alleen voor de uitgaande verkooporders. Ook interne verplaatsingen (stock transfers) en retouren naar leveranciers, kunnen op deze manier verwerkt worden.

Wat gebeurt er met inkomende leveringen?

Om de uitgaande stromen te kunnen verwerken moet er natuurlijk wel voorraad zijn. Daarom zijn er ook standaard berichten beschikbaar voor de inkomende leveringen op basis van inkooporders, interne verplaatsingen en retouren van verkooporders.
Deze inkomende goederenstroom wordt op de volgende manier verwerkt. Na het versturen van de inkooporder naar jouw leverancier, krijg je een elektronische pakbon. Op het moment dat je zo’n digitale pakbon ontvangt, wordt deze als inkomende levering in Business ByDesign vastgelegd. De inkomende levering wordt vervolgens doorgestuurd naar het externe warehouse. Daar kunnen ze controleren of jouw leverancier de juiste spullen aanbiedt. Wanneer de goederen in het systeem van het externe warehouse binnen zijn geboekt, wordt er vervolgens een bericht gestuurd naar Business ByDesign zodat de goederen ook in jouw eigen SAP systeem op voorraad zijn.

Omdat er in een magazijn niet alleen goederen binnenkomen op basis van inkooporders en goederen verzonden worden op basis van een verkooporders, zijn er ook berichten beschikbaar voor voorraadmutaties, zoals bijvoorbeeld afboeking vanwege schade of verschillen bij inventarisatie.

Met Business ByDesign beschik je dus over een ideaal hulpmiddel om de voorraad en het logistieke proces aan te sturen en te monitoren in je eigen organisatie én bij de partijen met wie je nauw samenwerkt. Je hebt real-time inzicht in je hele voorraad op het moment dat de order ingevoerd wordt. Maar je hoeft het logistieke gedeelte vervolgens niet zelf uit te voeren.

Een actueel praktijkvoorbeeld

De mogelijkheden van zo’n systeem zijn heel interessant. Je zou je bijvoorbeeld voor kunnen stellen dat je een slimme combinatie maakt van eigen warehouses en magazijnen van 3PL-partijen. Die partijen neem je probleemloos op in je eigen processen zonder dat je ze toegang hoeft te geven tot jouw systemen.

Recent rolden we exact deze oplossing uit voor Cipla, een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf met vestigingen in meer dan dertig landen. Cipla verkoopt ruim 1500 farmaceutische producten die geleverd worden in vijftig verschillende doseringsvormen. Het grootste deel van de Europese distributie verloopt via België en verschillende Europese distributiecentra. Alle DC’s zijn van 3PL-partijen waar Cipla nauw mee samenwerkt. De Indiase moederorganisatie gebruikt SAP ECC als backbone van de organisatie. In Europa ligt het zwaartepunt op logistiek en financiën. Dat vroeg om een oplossing die naadloos aansluit bij het moedersysteem en tegelijkertijd perfect kan voldoen aan de lokale wensen. Precies om deze reden koos Cipla voor Business ByDesign.

Wil je meer weten over het uitbesteden van je logistieke processen? En ben je benieuwd naar de rol die Business ByDesign hierin kan spelen? Of wil je meer weten over het werk dat we voor Cipla gedaan hebben? Neem dan contact met ons op.

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.