De 4 trends die agricultuur op zijn kop zetten

Meer monden voeden met minder bruikbare landbouwgrond. Dat is in een notendop dé uitdaging van de agricultuur voor de komende decennia. Toch zijn het in mijn optiek een viertal onderliggende uitdagingen die de sector op korte termijn op zijn kop gaan zetten.

1) Een veeleisende consument

Consumenten willen en eisen steeds meer: van verse aardbeien in december tot lactosevrije melk en glutenvrij brood. Voedzaam, lekker, betaalbaar, lokaal verbouwd voedsel – zonder kunstmatige toevoegingen, maar wel zo lang mogelijk houdbaar. Eerlijke producten voor een zo laag mogelijke prijs. En als het even kan met een volledig traceerbare achtergrond. Het wordt voor boeren steeds belangrijker om consumenten te tonen waar en wanneer, bijvoorbeeld, de kip geslacht is en waar de aardappelen en groeten op hun bord zijn verbouwd.

2) Strikte wet- en regelgeving

Dat laatste – traceerbaarheid – is niet alleen een wens van de consument, het is ook een steeds strengere eis vanuit overheden. Om voedselveiligheid te controleren en te waardborgen, is verregaande traceerbaarheid van landbouw- en voedselproductieprocessen nodig. Dit vraagt om grote aanpassingen in de werkwijze van veel boerenbedrijven.

Daarnaast komt er steeds meer druk, zowel vanuit de overheid als vanuit de consument, om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Denk hierbij aan regelgeving over dierenwelzijn – en het langzaam verdwijnen van de kiloknallers als gevolg hiervan – of initiatieven als Kromkommer, dat minder mooie maar wel smakelijke groentes redt van nodeloze voedselvernietiging. Ook het gebruik van reststromen wordt gestimuleerd om zo circulaire landbouw te realiseren: kroontjes van tomaten worden bijvoorbeeld verwerkt in dierenvoer en hun mest wordt weer gebruikt om de groei van nieuwe gewassen te stimuleren.

3) Het ‘glocalization’ fenomeen

Is het globalization? Is het locatization? Nee, de trend is glocalization!

Van origine komt het begrip voort uit de mondialisering van de markt. Wereldspelers in de agri-food sector – maar zeker ook daarbuiten – ontwikkelen concepten voor een specifieke lokale afzetmarkt die wel passen binnen hun mondiale aanpak en uitstraling. Zo zit McDonald’s overal, maar alleen in Nederland staat de McKroket op de kaart. En serveert de hamburgergigant in India een volledig rund- en varkensvrij menu.

Maar ‘glocal’ kan ook een andere mix van wereldwijd en plaatselijk betekenen. In de landbouw is het lokaal verbouwen van het Zuid-Amerikaanse gewas quinoa een mooi voorbeeld. Een deel van de Nederlandse consumenten vraagt om dit superfood, maar wil tegelijkertijd dat hun eten lokaal verbouwd wordt. Dat is niet eenvoudig, aangezien de Nederlandse zilte kleigrond niet per se geschikt is voor het verbouwen van quinoa. Dus veredelde Wageningen University & Research een drietal nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen de specifieke omstandigheden in Nederland.

Een ander fenomeen onder de noemer glocalization is het personaliseren van klantcontact. Denk hierbij aan de attenties die je als geregistreerde klant krijgt wanneer je jarig bent. Vanzelfsprekend is deze boodschap of aanbieding gebaseerd op je bestel- of zoekgeschiedenis. Enerzijds een mooie bron voor een persoonlijke benadering, anderzijds legt het de grootte van je digitale footprint bloot. Als consument én als bedrijf is het belangrijk goed na te denken over het gebruik van persoonlijke data. Zeker sinds de invoering van GDPR, of AVG, eerder dit jaar.

4) De wet van ‘More than Moore’

De vierde trend past binnen de technologische en digitale revolutie waar de landbouwsector al tijden mee te maken heeft. In 1965 voorspelde Gordon Moore, een van de oprichters van chipfabrikant Intel, dat de snelheid en opslagcapaciteit van (micro)chips elk jaar zou verdubbelen. Dit staat bekend als de Wet van Moore. De wet gold tot voor kort, maar in de hedendaagse ontwikkeling loopt men tegen limieten aan die niet overschreden kunnen worden. Daarom wordt er nu gesproken over de ‘More than Moore’ trend, waarin chips worden uitgebreid met sensoren, antennes, of baterijen. Analoge toevoegingen die de functionaliteit van chips nog steeds verbeteren, al is het niet meer op het gebied van rekenkracht of capaciteit.

Enerzijds biedt de digitale revolutie boerenbedrijven ongekende mogelijkheden om te vernieuwen en te voldoen aan de wensen van consumenten en de eisen van regelgeving. Anderzijds is het ook een dwingende ontwikkeling: wanneer je geen stappen zet naar digitalisering van het boerenbedrijf, mis je de boot.

Ben jij er klaar voor?

Laten we eerlijk zijn: de hier opgesomde trends zijn niet nieuw. De landbouwsector heeft er al een tijd in meer of mindere mate mee te maken. Wat er nieuw is, is de steeds grotere noodzaak om er iets mee te doen. Het is inmiddels onmiskenbaar dat boeren hun bedrijfsprocessen moeten aanpassen om met deze trends mee te gaan. Daarmee kun je er ook niet meer omheen dat deze trends grote impact zullen hebben op interne processen en het IT-landschap van je organisatie (en dat van je leveranciers en klanten, niet te vergeten).

De andere kant van het verhaal is dat er – mede dankzij de Wet van Moore – steeds meer gebruiksvriendelijke en schaalbare oplossingen zijn om bedrijfssystemen te optimaliseren zonder immense investeringen of verstorende implementatieprocessen.

Het juiste ICT-platform voor een boerenbedrijf is stabiel en betrouwbaar, maar tegelijkertijd zo flexibel dat het met de huidige ontwikkelingen, evenals die van de toekomst, mee kan bewegen. Met andere woorden: de juiste ondersteuning die voldoende tijd en ruimte vrijmaakt om een toekomstbestendig boerenbedrijf te runnen dat inspeelt op de wensen van de consument, (internationale) regelgeving en andere transformerende trends.

Niet overtuigd dat een dergelijke oplossing bestaat? Laat je verrassen door de mogelijkheden:

Soortgelijke berichten

Toekomst van de aardappel
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.