Een harde of een softe Brexit? Potato, potahto!

Deal, no deal, uitstel of afstel: Brexit is een hot topic. Het is de illustratie bij uitstek dat wij in een periode van transitie verkeren in de breedste zin van het woord, van klimaat naar politiek en verder. Berichten over een “harde” of een “softe” Brexit staan boordevol speculaties. Maar, als je het mij vraagt: Potato, Potahto! Mijn advies aan de private sector is om de uitdagingen met technologie te lijf te gaan. Het wegvallen van EU-voedselrecht tussen de EU27 en het VK kan juist kansen bieden in deze tijden van digitale transitie. Het is mogelijk om onze transnationale doelen te blijven volgen, onafhankelijk van de politieke grillen, met transparante transacties. Het is tijd om nu te handelen en de technologische kansen te grijpen!

Een bijzonder eiland

Dat de Brexit een pijnlijk besluit was, is één ding. Maar de berichtgeving doet minstens zo veel pijn. Het kritische oog valt al snel op de speculatieve aard van al het Brexit-leesvoer dat ons om de oren vliegt. Een vleugje context kan wonderen doen voor ons Britse toekomstperspectief.

Onze buren staan al langer bekend om hun bijzondere positie in Europa. Zo behoren zij bijvoorbeeld niet tot de Schengenlanden en vallen zij buiten de Eurozone. Ook hebben eeuwenoude tradities overleefd in een uitzonderlijk politiek systeem. Desondanks ging de overzeese (Food & Agro-)handel verre van overboord. Sterker nog, in 2016 exporteerden wij voor bijna negen miljard euro aan Food & Agro-producten naar het VK. Daarmee stond het VK op de derde plek van dit Laaglandse export-record.

Transitieperiode

Ik denk dat onze Food & Agro-sector met grotere uitdagingen heeft te dealen dan de – harde of zachte – Brexit. Denk bijvoorbeeld aan de hoge EU- en WTO-voedselstandaarden of de extreem droge zomer van dit jaar. Bovendien heeft de consument steeds minder trek in massaproducten en volgt de ene voedselhype de andere op. Verafschuwing van – dan wel ode aan – E-nummers, veganisme, biologisch, “vergeten” groenten, glutenvrije diëten, moestuintjes, et cetera. Wacht de sector tot deze trends overwaaien of is zijn dit serieuze gronden voor herziening van strategie en beleid?

Terug naar het politieke: wij zitten niet alleen in een Brexit-transitieperiode, maar in een mondiale shift waarbij de grenzen tussen politiek en economie vervagen. De spelregels veranderen terwijl het wereldtoneel loopt. De VS, Iran, Rusland – de internationale gemeenschap heeft er zijn handen vol aan. In een eerdere blog schreef mijn collega al over de invloed van de wereldpolitiek op de sector.

Transnationale realiteit

Kortom, we zitten in een transitieperiode in de breedste zin van het woord. Handel gaat dwars door landsgrenzen heen ondanks het gekibbel op het wereldtoneel. Bovendien zitten we middenin in een digitale transformatie waar traditionele grenzen moeilijk in stand te houden zijn. We leven in een transnationale realiteit waarin wij ons laten leiden door de vlogs van influencers of de cijfers van multinationals en waarbij de “wereldleiders” nog slechts dienen voor vermaak. We zijn zoekende naar een geloofwaardig wereldbeeld. Innovatie en technologie bieden toekomstperspectief. Maar dan moeten we wel nu de kansen gaan benutten!

In het kader van Brexit en de Food & Agro-sector kan bijvoorbeeld de blockchaintechnologie een uitkomst bieden. Het blockchainvoorbeeld bij uitstek is natuurlijk de bitcoin. De technologie maakt betrouwbaar betalingsverkeer mogelijk zonder tussenkomst van een centrale (overheids-)institutie. Het biedt dus een neutrale validatie van transacties onafhankelijk van politieke grillen.

Deze onafhankelijke waarheidsmethode kan grote voordelen bieden, niet alleen voor de valutamarkt, maar ook voor de voedselketen. Het brengt transparantie en betrouwbaarheid voor alle partijen in de keten. Vooral op het gebied van traceability kunnen enorme sprongen gemaakt worden, zo schreef ook recentelijk een van mijn collega’s.

Een mooi voorbeeld is de Engelse start-up Provenance, “from catch to customer”. Vissers sturen een simpel sms’je om hun tonijnvangst te registreren. Als de batch wordt verkocht aan een verwerker of supermarkt, wordt daarmee ook de informatie – de blockchain-identiteit – verkocht. Het dient als een stukje bewijs voor de legaliteit en duurzaamheid van de vis.

Een ander transnationaal voorbeeld van blockchain in de Food & Agro is de succesvolle sojabonentest van het Easy Trading Connect-platform, opgezet om grondstoffentransacties te digitaliseren en te standaardiseren. De transactie ging om een verscheping van een lading sojabonen van de VS naar China. Naast de enorme efficiëntieslag (vijf keer zo snelle documentverwerking) was elke stap in de keten op de voet te volgen.

Geen moeilijkheden maar mogelijkheden

Kortom, mijn advies aan de Food & Agro-sector is: grijp de kansen van deze transitieperiode en stort je op het digitale voor een efficiëntere, transparantere en betrouwbaardere keten!

Soortgelijke berichten

Toekomst van de aardappel
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.