Connected quality: kwaliteitscontrole met Supply Chain 4.0

De foodindustrie kent vele disruptors. Denk aan de ‘just walk out’ winkelervaring van Amazon Go die kassa’s overbodig maakt, de verticale kassen van AeroFarms waarmee er midden in de stad groente geteeld kan worden of de Nederlandse online supermarkt Picnic. Allemaal maken ze optimaal gebruik van de mogelijkheden van Industrie 4.0, maar dan toegespitst op de food supply chain. Supply Chain 4.0 dus!

Zorgen de disruptors voor een revolutie in de voedingsindustrie of spelen zij gewoon slim (en snel!) in op de veranderingen in de markt? Dat blijft een kip-ei verhaal. Het feit is dat er zowel in de algehele supply chain als in de foodindustrie in het bijzonder veel aan het veranderen is. Dat heeft vanzelfsprekend ook invloed op kwaliteit in de foodindustrie. En het biedt vele mogelijkheden. In het laatste deel van deze blogserie ga ik in op die mogelijkheden.

Korte terugblik

Eerder in deze serie heb ik uitgelegd waarom kwaliteitscontrole een gewoonte zou moeten zijn in de foodindustrie. Na het fipronilschandaal bestaat er geen twijfel meer over de noodzaak van transparantie en kwaliteitscontrole in de voedingssector. Daarnaast liet ik zien dat het met technologische toepassingen en automatisering mogelijk is om een betrouwbaar kwaliteitssysteem neer te zetten waarmee je ook meteen aan strengere industriestandaarden kunt voldoen. Dus wat kan Supply Chain 4.0 nog toevoegen? Meer dan je wellicht in eerste instantie denkt.

Impact van 4.0 op kwaliteit

De verwachting is dat connected business explosief gaat groeien. McKinsey voorspelt dat Supply Chain 4.0 kan leiden tot 30% minder productiekosten, 75% minder verloren sales en een krimp van voorraden die kan oplopen tot wel 75%. Ook voor kwaliteit binnen de foodindustrie heeft dit grote gevolgen.

Datasets kunnen met Supply Chain 4.0 aan elkaar worden gekoppeld, met meer en andere inzichten als gevolg. Denk bijvoorbeeld aan een sensor op de deur van de koelcel. Hiermee wordt gemeten of de deur niet te lang open heeft gestaan en wat de invloed is geweest op de kwaliteit van het product.

De grenzen van de kwaliteitscontrole kunnen ook worden verlegd. Nu is dit nog beperkt tot de eigen omgeving van de producent, maar dat schuift op naar ‘last mile delivery.’ Dit kan door bijvoorbeeld een temperatuursensor op producten te plaatsen waarmee je als producent kan monitoren of het gekoelde product altijd de juiste temperatuur heeft gehad tijdens het transport. Thinfilm vind ik hiervan een veelbelovend voorbeeld. Klanten en consumenten kunnen hiermee ook inzien of de kwaliteit van de producten gewaarborgd is.

Hoewel het in deze vorm een mooie service is voor de eindklant, kan het uiteindelijk ingezet worden in de hele supply chain en zorgen voor totale ketentransparantie – en dus verbeterde kwaliteit.

Blijf de concurrent een stap voor

Als voedselproducent kun je veel profijt hebben van Supply Chain 4.0. Interne processen worden sneller, flexibeler en efficiënter. Dat is prettig voor de producent zelf, maar het zijn ook allemaal zaken waar de consument om vraagt. Denk hierbij aan steeds snellere, flexibelere en transparantere leveringen en een ruim productaanbod. Bovendien heb je altijd de zekerheid dat het product elke keer weer voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.

In een wereld van toenemende complexiteit en regelgeving is kwaliteit nu nog een vaak onontgonnen bron van concurrentievoordeel. Uitstekende kwaliteit en perfecte compliance kunnen bedrijven helpen om de kwaliteitskosten drastisch te verminderen om zo hun merkperceptie én de omzet te verbeteren. Nieuwe technieken en de Supply Chain 4.0 verleggen niet alleen de grenzen van kwaliteit binnen het bedrijf. In de toekomst zie ik zelfs kwaliteitsmonitoring tot in de koelkast voor me!

Dat er stappen gezet moeten worden richting automatisering en Supply Chain 4.0 is voor veel spelers in de foodindustrie inmiddels wel duidelijk. Hopelijk heb ik je laten inzien dat kwaliteit hierin een cruciale rol speelt waarmee het verschil gemaakt kan worden. Ik denk graag met je mee over hoe jij in jouw organisatie dat verschil kunt maken.

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.