GFIA beurs toont trends in de agri-sector van de toekomst

Vorige week heb ik de toekomst van de wereldwijde agricultuur gezien bij het Global Forum for Innovation in Agriculture (GFIA) in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs toont in twee dagen waar de sector zich naartoe beweegt nu deze meer en meer in het teken staat van de groeiende wereldbevolking en schaarsere grondstoffen. Op het GFIA, dat bestaat sinds 2014 en is ontstaan uit partnerschappen met onder andere de VN, Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldbank, zag ik drie prominente thema’s.

1. Meer monden, minder grondstoffen

Een bekende, grote uitdaging is de groeiende wereldbevolking. Daarnaast worden grondstoffen steeds schaarser. Het vinden van slimme oplossingen voor beide ontwikkelingen was dan ook een terugkerend onderwerp bij veel sprekers.

Tijdens het seminar ‘Future Farming Horticulture’ opende Mike Vermeij van Bom Group Greenhouse Projects de ogen van aanwezigen dat energie niet de beperkende factor is. “Duurzame energiebronnen bieden ongelimiteerde energie. Het probleem zit juist in het hebben van voldoende zoet water,” aldus Vermeij.

Dus is het zaak te zoeken naar oplossingen voor het verkleinen van de water footprint van agrobedrijven. Denk hierbij aan indoor of vertical farming. Marc Kreuger van Here, There & Everywhere onderzoekt hoe zelfs een complex gewas als tomaat binnen kan groeien. Dat doen ze door op biologisch niveau te bekijken wat een plant nodig heeft aan luchtvochtigheid, windsnelheid, etc. om te groeien.

Indoor farming zorgt voor een kleinere water footprint. Bijkomende voordelen zijn bijvoorbeeld ook dat Here, There & Everywhere exact kan berekenen hoeveel planten er geoogst kunnen worden. Hierdoor gaat de leverbetrouwbaarheid omhoog en, daarmee, de voedselverspilling flink omlaag. Precies wat we nodig hebben, ook om te kunnen omgaan met de wereldwijde verstedelijking – het tweede thema.

2. Agri in de megacity

Een steeds groter percentage van de wereldbevolking woont in steden of stedelijke gebieden. Er is zelfs een grote stijging zichtbaar van het aantal ‘megacities,’ waar meer dan 10 miljoen mensen dicht bij elkaar wonen.

Indoor en vertical farming zijn een redding voor deze metropolen. Het is een efficiënte manier om voldoende producten te genereren in de nabije omgeving van de stad. Dit zorgt niet alleen voor kortere en dus duurzamere transportprocessen, het is bovendien beter voor de houdbaarheid van verse producten.

3. Meten is weten

Het derde thema had te maken met Big Data, het Internet of Things (IoT) en wat er mogelijk is met hypermoderne meettechnieken en data-analyses. De grote hoeveelheden data uit legio metingen (in de grond of van zeer lokale weersomstandigheden, bijvoorbeeld) kunnen via IoT naar centrale databases verstuurd worden. Dankzij de rekenkracht van moderne technologieën, worden patronen sneller inzichtelijk, evenals afwijkingen in de patronen. We staan aan het begin van een ware data-revolutie binnen de agrarische sector.

Een ander interessant voorbeeld van de waardevolle inzichten dankzij metingen kwam van Peter Balk van NSure. Hij besprak in zijn lezing de mogelijkheden om metingen in het gewas zelf te doen. Door monsters van de plant te nemen en te onderzoeken in het lab, kan de genetische activiteit op bepaalde gebieden in gewassen gemeten worden om bijvoorbeeld beter uit te zoeken wanneer planten naar binnen moeten om te overwinteren.

De informatie over genetische veranderingen in planten zijn zeer waardevol voor de ontwikkelingen binnen de agrarische sector en ik voorzie dat ze nog veel gaan betekenen in de toekomst.

Kijkje in de toekomst

Op het GFIA kreeg ik een kijkje in de toekomst van de wereldwijde agricultuur. Voor ons bij itelligence, waar we elke dag bezig zijn om de wereld te voeden met behulp van data en slimme technologische oplossingen, was het inspirerend om te zien dat er een hele community is die zich hier ook sterk voor maakt. Volgend jaar ben ik zeker weer aanwezig bij het GFIA.

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.