IoT in de toekomst: jouw auto als personal assistant

In mijn vorige twee blogs heb ik je meegenomen in de wereld van predictive maintenance en je tips gegeven over hoe je met Internet of Things (IoT) kunt starten binnen je organisatie. In deze blog wil ik een stap verder gaan. Een kijkje in de toekomst nemen. Eens dromen over wat er allemaal mogelijk is wanneer IoT volledig is geïntegreerd in onze samenleving.

Slimme auto’s die jouw agenda beheren

Het is 21 juni 2022. De meeste auto’s zijn inmiddels zelfrijdend. Maar nog veel belangrijker: ze zijn continu verbonden met het digitale netwerk. Predictive maintenance is dan ook niet meer de toekomst, maar volledig mainstream.

Je auto is ontzettend slim. Periodieke servicebeurten en APK behoren tot het verleden. De auto weet, door alle sensoren, zelf precies wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. En kan daarbij ook aangeven welke onderdelen speciale aandacht nodig hebben of vervangen moeten worden. Onverwachte storingen komen een stuk minder voor doordat de auto deze ziet aankomen en kan hier dus tijdig actie op ondernemen.

Je auto als Virtual Private Assistant

Je auto heeft uiteraard toegang tot jouw agenda en die van het servicebedrijf. Agenda’s zijn middels een cloud applicatie gekoppeld aan elkaar, waardoor afspraken in diverse agenda’s gemakkelijk kunnen worden ingepland.

Met een algoritme wordt feilloos bepaald op welk tijdstip jij jouw auto een paar uur kunt missen. Overigens kan je auto, met dezelfde technologie, desgevraagd ook gewoon een afspraak inplannen bij de kapper. Je auto is je eigen Virtual Private Assistant.

Make to order met een 3D-printer

Jouw garage heeft inzicht in de noodzakelijke data van de auto, maar bijvoorbeeld ook in het te vervangen onderdeel. Deze onderdelen worden natuurlijk niet meer door de fabrikant geproduceerd maar door de 3D-printer van de garage zelf.

De auto zal hiervoor alvast een productieorder inschieten voor de dag dat de auto ook daadwerkelijk een servicebeurt heeft. Er is dus geen transport meer nodig en ook geen onnodige voorraad meer van de onderdelen.

Inspelen op het gedrag van andere auto’s

De meeste auto’s hebben inmiddels ook een digital twin in de cloud, die alle gegevens van je auto bijhoudt. Inclusief de route die jij en je medeweggebruikers van plan zijn te gaan rijden. Hierdoor is het mogelijk om precies te voorspellen welke auto waar is op welk tijdstip. Je kunt dus realtime inspelen op veranderende omstandigheden.

Deze zullen trouwens een stuk minder voorkomen. Stilstaande auto’s door storingen bijvoorbeeld, vinden niet meer plaats. Je auto ziet dit namelijk aankomen. Auto’s reageren ook veel beter op elkaar, waardoor het aantal ongelukken aanzienlijk lager zal zijn. Ritsen gaat tevens automatisch. Files zijn dus al lang verleden tijd!

Netwerkintegratie maakt het verschil

Diezelfde digital twin van de auto zorgt nog voor een aantal andere voordelen. Zo heeft ook de OEM een totaalinzicht in de data van al haar auto’s van een bepaald merk en kan met die data dus verbeteringen bewerkstelligen. In de software-update van jouw auto of aanpassingen in het toekomstige model. Datzelfde geldt voor de fabrikanten van de verschillende onderdelen.

Zoals ik eerder al vertelde is ook de APK inmiddels een digitaal proces geworden. De overheid kan de benodigde gegevens halen uit de digital twin en daarmee jaarlijks stilzwijgend de APK verlengen. Indien nodig wordt er een afspraak ingepland om voor bepaalde onderdelen een onderhoudsbeurt te doen.

Er is daarmee sprake van een netwerkintegratie rondom de auto. Alle betrokken partijen krijgen de beschikking tot dat deel van de data dat nodig is om hun service verder te optimaliseren. Met de digital twin als basis. Het gemak voor jou als gebruiker zal dan ook alleen maar toenemen.

Veiligheid door blockchaintechnologie

Misschien is 2022 nog iets te snel, misschien ook niet. Veel van de bovenbeschreven zaken zijn met de inzet van IoT nu al mogelijk. Technologisch zie ik dan ook weinig beperkingen. Maar er moet nog wel het een en ander gebeuren om bovenstaande scenario’s werkelijkheid te laten worden.

Veiligheid is een belangrijk aspect hierbij. Er wordt regelmatig geschreven over gehackte auto’s, DDoS aanvallen door middel van IoT sensoren en identiteitsfraude. Daar moeten dus degelijke veiligheidsnormen en maatregelen voor komen, die met alle partijen overeengekomen zijn.

De overheid zal haar wetgeving hierop moeten aanpassen, en het onderling wantrouwen van de betrouwbaarheid van data moet worden weggenomen. Blockchaintechnologie kan hierbij een belangrijke rol spelen.

De factor mens is de sleutel

Het laatste aspect is de factor mens. Bedrijven zullen zich anders gaan organiseren en andere verdienmodellen gaan nastreven. Dit gaat onherroepelijk gevolgen hebben op het werken en leven van jou en mij.

Maar in mijn ogen nog veel belangrijker is de factor mens bij het realiseren van IoT innovaties. Als je in je organisatie de medewerkers niet meekrijgt, zal je ook niet de gewenste innovaties realiseren. Wil je als bedrijf dus meedoen in deze veranderende wereld, moet je beginnen bij de factor mens.

In mijn volgende blog – de laatste van deze blogserie – ga ik hier dieper op in. Hou me in de gaten!

 

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Sales app
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.