Sinterklaas: “E-commerce heeft me al drie tinten grijzer gemaakt”

Sinterklaas en logistiek, het is geen gelukkige combinatie. De goedheiligman vervoert zijn pakketjes per stoomboot, brengt ze rond op een paard en gebruikt de schoorsteen van een huis als doorgeefluik. Met de technieken van nu kan zoiets vele malen sneller. Maar dat niet alleen; door de toenemende vraag krijgt Sinterklaas het ook nog eens veel drukker.

Veranderingen doorvoeren in het bedrijfsproces doet de Sint liever niet, omdat hij bang is voor verwarring bij zijn pieten. Volgens Sinterklaas zetten de kinderen gemiddeld vijf keer per week hun schoen, wat gelijk staat aan het plaatsen van een bestelling.

Met een optimale personeelsbezetting lukt het de Sint om gemiddeld twee keer te leveren. Dat wil dus zeggen dat 60 procent van de bestellingen niet of later aankomt. Daarbij moet worden aangetekend dat Sinterklaas alleen ’s nachts bezorgt.

 

Koffie met speculaas

“Ik heb tegenwoordig te maken met allerlei sales-kanalen”, moppert de Sint. “Vooral dat E-commerce is mij een doorn in het oog. Kinderen sturen mailtjes of berichtjes via Facebook en de verzoeken worden alsmaar gekker. Ik moet anno 2016 selecteren op kleur en type en zelfs aan de print van mijn inpakpapier wordt getornd. Ik ben de laatste weken zeker drie tinten grijzer geworden.”

Onder het genot van een kop koffie en een goed stuk speculaas zijn de consultants van itelligence deze week gaan praten met Sinterklaas. De stress van 5 december zit er bij de goedheiligman behoorlijk in, zo merkten zij op. In het gesprek werd tevens duidelijk dat Sinterklaas niet goed weet welke producten hij moet inkopen en wat hij zelf kan produceren. Een goede supply chain planning zou dat probleem eenvoudig kunnen verhelpen.

 

Sint en Piet krijgen het rustiger

Ter ondersteuning hebben de consultants van itelligence de ERP-oplossing SAP Business ByDesign geïntroduceerd. Met deze software van SAP wordt een deel van de goederenstroom geautomatiseerd en heeft de Sint zijn handen vrij voor de lieve kindertjes.

SAP Business ByDesign analyseert en geeft realtime alle bedrijfsresultaten weer. Afhankelijk van de wensen van Sinterklaas kan de software per onderdeel worden afgestemd. Of het nu gaat om HR, marketing, boekhouding, logistiek, productie, CRM of finance; SAP Business ByDesign kan al deze afdelingen met elkaar laten praten zonder tussenkomst van de Regelpiet.

Want ook die krijgt met Business ByDesign een paar handen vrij. Bijvoorbeeld om Productiepiet aan te sturen. Productiepiet aan de andere kant, kan zich weer volledig concentreren op het assembleren van legoblokken zodat Leverpiet meer bestellingen door de schoorsteen kan duwen.

 

Sint ziet target groups veel sneller

Dit alles gebeurt onder de supervisie van Sinterklaas die alles nauwlettend volgt vanachter zijn tablet. Met het verbeterde CRM-systeem heeft hij daarnaast veel beter zicht op het gedrag van kinderen. Hij signaleert razendsnel welke koter een extra chocoladeletter verdient en waar de target groups zich bevinden.

 

Klaar om door te groeien

Eenmaal op terugreis richting Spanje mag de Sint achterover leunen in zijn zetel en realtime alle prestaties bekijken. Dat kan hij waar ook ter wereld, want Business ByDesign werkt in de cloud. De goedheiligman – vaak onderweg met stoomboot – ziet dat zijn pieten uitmuntend hebben gefunctioneerd en dat de boel weer helemaal op orde is. Sinterklaas kan zich in alle rust bezig houden met de groei van zijn bedrijf.

 

Krijgt u ook grijze haren van IT-zaken en wilt u tijd over houden voor andere dingen? Neem dan contact op met een van onze consultants om te praten over SAP Business ByDesign. Een speculaasje bij de koffie zou lekker zijn.

 

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Sales app
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.