Voorkom een volgende ‘eiergate’ met automatisering van kwaliteitstandaarden

In een eerder blog had ik het over de impact van recalls in de foodindustrie. Die wordt door media-aandacht en eerdere voedselschandalen steeds groter. Een actueel voorbeeld is ‘eiergate’. Het gaat hier niet alleen over de financiële impact, maar juist ook over reputatieschade.

Een luisbestrijder wordt nu verantwoordelijk gehouden voor alle schade. Maar is juist niet de hele keten van producent tot retailer verantwoordelijk? De pluimveehouders die niet controleren of de eieren schadelijke chemicaliën bevatten, de retailer die het blindelings accepteert en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die geen flauw benul heeft welke bedrijven en welke batches er mogelijk besmet zijn. Laat staan dat men kan achterhalen waar deze partijen besmette eieren eigenlijk in zijn verwerkt.

In dit blog wil ik graag ingaan op hoe technologie en automatisering de industrie kunnen helpen recalls te voorkomen én hoe je de (proces)kwaliteit kan verbeteren om zo een tweede ‘eigergate’ te voorkomen. Een oproep aan de food- en agro-industrie om van ketenverantwoordelijkheid en transparantie een prioriteit te maken en samen te werken aan een betere en veiligere voedingsindustrie.

Waarom een kwaliteitssysteem?

Met het oog op eiergate is het creëren van een volledig traceerbare keten het grootst haalbare voordeel. Maar laat ik beginnen met de voordelen op de vloer: het vergrootte gebruiksgemak voor medewerkers. Zij zijn immers een essentiële schakel in de transparante keten.

Het vervangen van papieren controles door een digitaal proces zorgt er allereerst voor dat de snelheid van processen toe. Dubbel of extra werk, zoals het invoeren van papieren gegevens in de computer of het archiveren van fysieke documenten, valt meteen weg. Bovendien wordt de kans op fouten als gevolg van deze – eigenlijk onnodige – werkzaamheden minimaal. Al met al neemt betrouwbaarheid, en daarmee de waarde, van informatie toe.

Alle informatie wordt direct via een tablet of andere wearable ingevoerd en opgeslagen in het centrale systeem. Hier is het beschikbaar voor iedereen en altijd up-to-date, ook na eventuele wijzigingen. Problemen met versiecontrole of resultaten die niet kunnen worden teruggevonden behoren dus tot het verleden.

Ook de manier van aansturing verandert in een geautomatiseerd proces. Op basis van de steeds grotere database kan het systeem zelf sturen welke controles of werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Medewerkers hoeven dit dus niet meer uit het hoofd bij te houden. Of op basis van een papieren planning die zelden de laatste veranderingen mee kan nemen.

Proactief controleren op kwaliteit

Dankzij deze veranderingen neemt het inzicht in gegevens en processen toe en gaat de betrouwbaarheid ervan omhoog. Maar de echte winst voor kwaliteit zit in realtime kwaliteitscontroles en verbeterde traceerbaarheid van alle producten en grondstoffen die geïntegreerd zijn in de supply chain.

Zoals hierboven aangegeven gaan de foutmarges in het hele geautomatiseerde proces omlaag omdat werkzaamheden efficiënter worden. Vooral voor kwaliteitscontroles maakt dit een wereld van verschil. Wanneer kwaliteitscontroles een geïntegreerd onderdeel zijn van de organisatie en in realtime plaatsvinden, kun je proactief handelen in plaats van reactief. Met als doel om het ‘first time right’ percentage en de klanttevredenheid te verbeteren.

Vaak wordt nu nog maandelijks of per kwartaal teruggekeken op de resultaten op basis van ingevoerde papieren resultaten of Excel-bestanden. Stel je eens voor dat je op elk gewenst moment inzicht krijgt!

In de toekomst kan dit bijvoorbeeld betekenen dat controles in de productieomgeving al digitaal aan de lijn gedaan worden. Hiermee worden label- en/of productfouten vroegtijdig opgespoord om zo verkeerde uitleveringen aan klanten te voorkomen. Ieder product wordt eerst beoordeeld en pas na acceptatie verstuurd. Mocht er iets fout zijn gegaan, dan wordt het intern al opgemerkt en voorkom je een recall.

Traceerbaarheid met 1 klik

Wellicht zijn zelfs met het meest geavanceerde productiesysteem, recalls nooit helemaal te voorkomen. Waar automatisering dan het verschil kan maken, is met het optimaliseren van de traceerbaarheid. Hiermee is het mogelijk om, als het dan toch een keer mis gaat, foute producten snel en gericht terug te halen.

Omdat alle informatie over het product en het productieproces centraal staat opgeslagen, heeft iedereen er met 1 klik toegang tot. Dit geldt vanzelfsprekend voor medewerkers, maar het geeft ook de mogelijkheid om de data te delen in de keten. Daarmee wordt het veel eenvoudiger om aan de steeds strengere wet- en regelgeving van ketentransparantie te voldoen.

Maar uiteindelijk is verbeterde kwaliteit vooral bedoeld om klanten tevreden en veilig te houden. Niemand wil een besmet ei op zijn bord. Vanwege die “veeleisende” klant worden de industrie standaarden ook steeds strenger. Met een geautomatiseerd kwaliteitssysteem kun je je moeiteloos aanpassen aan die telkens veranderende eisen of standaarden. Door het tijdig voorkomen van kwaliteitsproblemen ontstaat een hogere product- en proceskwaliteit. En dat is de sleutel tot een succesvolle food-onderneming. Ik denk graag met je mee over hoe een geautomatiseerd kwaliteitsproces in jouw organisatie past.

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.