Kwaliteit moet een gewoonte worden in de foodindustrie

Wéér een recall of veiligheidswaarschuwing in ons land. Of lijkt het alleen maar steeds vaker te gebeuren? Hoe dan ook: met de huidige focus op voedselveiligheid worden fouten – grote en kleine voedselschandalen – hard gestraft. Dus is het zaak dat de foodindustrie zich aanpast aan een snel veranderende wereld en de kwaliteit van producten op orde heeft. Met welke veranderingen heeft de industrie te maken?

Meebewegen met de markt

De afgelopen jaren zie ik een steeds grotere diversificatie van product portfolio’s in de foodindustrie. De voedingsvraag vanuit de consument raakt steeds meer versplinterd. Zo groeit de vraag naar gezonde voeding, duurzame producten of artikelen die passen in een specifiek dieet of geconsumeerd kunnen worden met bepaalde allergieën. Toch worden dit vaak geen mainstream producten. En dus moet de industrie kunnen omgaan met een versnipperde markt.

Tegelijkertijd maken de steeds striktere eisen voor voedselveiligheid en het toenemende aantal voedingscertificaten de productie ingewikkelder. Ook versplintert de internationale regelgeving voor de voedselveiligheid en certificaten steeds meer: elk land heeft zo ongeveer zijn eigen regels. Dit heeft grote gevolgen voor internationaal opererende voedselproducenten. Zij moeten in hun interne processen rekening houden met al deze verschillen.

Toenemende complexiteit

Een andere trend is de steeds complexere logistiek binnen de foodindustrie. Deels is dit een gevolg van de richting waarin de markt zich beweegt, maar het is ook een tendens in de gehele industrie. Zo werkt vrijwel elke retailer met eigen, unieke standaarden waaraan de voedselproducenten moeten voldoen.

Ik zie dat veel producenten hiermee worstelen. De voedingsindustrie heeft moeite om aan alle eisen te voldoen en grip te krijgen op de nieuwe complexe realiteit. Recalls zijn hier een gevolg van.

Verantwoordelijkheid voor kwaliteit?

Ik zie dat dit probleem in stand gehouden wordt – of zelfs versterkt – doordat er bij veel partijen in de foodindustrie geen verantwoordelijkheid wordt genomen voor kwaliteit. Veel bedrijven hebben een afdeling Kwaliteit die kijkt of er aan alle kwaliteitseisen is voldaan, maar vaak valt klanttevredenheid buiten de verantwoordelijkheid van deze afdeling. Sterker nog: de verantwoordelijkheid voor het zo laag mogelijk houden van het aantal klachten ligt uiteindelijk vaak bij niemand. En dus wordt er (te) weinig aan gedaan.

Ik ben ervan overtuigd dat een bedrijf de kwaliteit integraal moet aanpakken, zonder direct een afdeling als verantwoordelijke aan te wijzen. Iedereen moet hiervoor verantwoordelijk zijn.

Er ontbreekt bij veel bedrijven een bedrijfs-brede en door het gehele bedrijf gedragen kwaliteitsdoelstelling en strategie. De bedrijfscultuur in de foodindustrie zal dus moeten veranderen. Maar het is lastig om patronen te doorbreken en gewoontes aan te passen. Toch zie ik een oplossing.

Kwaliteit als gewoonte

De focus op kwaliteit moet een gewoonte worden in de foodindustrie. Hiervoor is het nodig dat het door de hele organisatie gaat leven: van de afdeling Verkoop tot de schoonmaker, van de CEO tot de afdeling Kwaliteit.

Kwaliteit zou een onderwerp moeten zijn binnen de jaarlijkse evaluatie, bijvoorbeeld door het ook mee te nemen in afrekeningen, controles en bedrijfs-brede targets. Er moet niet alleen een target voor omzet zijn, maar ook één voor het maximaal aantal klachten en voor het percentage first time right geproduceerde producten. Het einddoel? Tevreden klanten.

Zo’n cultuuromslag is niet eenvoudig en is alleen mogelijk als het controleren en verbeteren van kwaliteit gemakkelijk is. Een laagdrempelig proces – en dus niet het invullen van verschillende, tijdrovende formulieren.

De rol van techniek en ICT

Deze laagdrempeligheid is te realiseren met techniek. Niet alleen vanwege het gebruiksgemak en het centraal opslaan van ingevoerde gegevens, maar ook vanwege de inzichten die het oplevert. In een geautomatiseerd proces worden afwijkingen snel en eenduidig geregistreerd, met alle voordelen van dien.

De focus op kwaliteit past perfect binnen een continuous improvement strategie. Iedereen binnen de organisatie moet hierachter staan: met z’n allen iets willen veranderen of bereiken. De volgende stap is dan het realiseren van die veranderingen.

Een kritische blik naar de ICT-inrichting kan helpen om eens tegen het licht te houden waar knel- of verbeterpunten binnen de bedrijfsprocessen zitten. Op deze manier is het mogelijk het ICT-systeem in te zetten om bedrijfsdoelen als omzet en een combinatie van kwaliteit en klanttevredenheid te optimaliseren.

In mijn volgende blogs ga ik dieper in op hoe techniek kan helpen om kwaliteit van een ondergeschoven kindje een prioriteit te maken en welke voordelen dit heeft.

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.