Predictive maintenance: omdat preventief onderhoud tekortschiet

Het is de angst van velen in de maakindustrie: een van je machines komt stil te staan, terwijl je net die belangrijke levering moet produceren. Om dit soort storingen een stap voor te zijn, plan je periodiek preventief onderhoud. Inmiddels is het mogelijk dit onderhoud te voorspellen, zonder dat daar zoveel tijd en mankracht in gestoken hoeft te worden. In deze blog neem ik je mee in de wereld van predictive maintenance.

 

Stilstand in de hele productieketen

Stel je bent verantwoordelijk voor de coating op schroefjes. Er wordt van je verwacht dat je voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. Niet één schroefje mag ook maar een klein beetje afwijken van de gevraagde specificaties, anders wordt de hele lading afgekeurd. Dan zou je toch graag direct inzicht willen hebben in eventuele verstoringen of afwijkingen.

Of wanneer je producent bent van actuatoren voor buitenspiegels en stilstand van je machine leidt tot vertraging van je productie. Vaak met direct pijnlijke gevolgen, verderop in de keten, voor de productie van de auto. Vaak met enorme economische gevolgen. Om nog maar niet te spreken over de mogelijke imagoschade…

Predictive maintenance zou in beide gevallen uitkomst kunnen bieden bij het vroegtijdig signaleren van onvolkomenheden. En biedt je de mogelijkheid direct in te grijpen.

 

Preventief onderhoud vs. predictive maintenance

In de werkelijkheid ontbreekt het hier vaak aan. Om de bovengenoemde problemen te voorkomen opereer je nu vooral op basis van preventief onderhoud. Daardoor zie je de noodzaak van predictive maintenance wellicht niet, maar die is er naar mijn mening wel degelijk! Preventief onderhoud kost veel tijd, mankracht en kapitaal én garandeert je geen of zeer gereduceerde downtime van je machine.

Het grote voordeel van predictive maintenance ten opzichte van preventief onderhoud, is dat het je inzicht in data geeft waardoor je exact weet wanneer onderhoud nodig is. Door de verzameling van deze data via sensoren weet je daarnaast precies welke onderdelen vervangen dienen te worden en heb je ze bij de hand op het moment dat je onderhoud gaat plegen. De motor achter je productieproces blijft dus gewoon doorlopen.

 

Relevante parameters realtime meten

Ik zie dan ook een grote toegevoegde waarde van predictive maintenance voor de continuïteit van het productieproces en het verhogen van de leverbetrouwbaarheid. Met deze ontwikkeling binnen Industry 4.0 ben je de stilstand van je productieproces altijd een stap voor. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat er een fout schroefje tussendoor glipt, omdat je beter inzicht hebt in de relevante parameters als druk, viscositeit, temperatuur en geleiding. Deze kun je allemaal realtime meten en analyseren.

 

Toegevoegde waarde voor R&D

Door het analyseren van data creëer je mogelijkheden voor de toekomst. Je kunt wellicht de oorzaak van de storing achterhalen. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat een rubberen ring binnenin de machine harder slijt wanneer hij boven een temperatuur van 25 °C uitkomt.

Door het trekken van dit soort conclusies kun je vervolgens weer inspelen op innovatie en in samenwerking met R&D zelfs de levensduur van de onderdelen – en daarmee van je machine – rekken. Bijvoorbeeld door het materiaal van de ring te verbeteren waardoor deze niet meer zo hard slijt boven die temperatuur of door te voorkomen dat de temperatuur zo hoog oploopt. Door het plaatsen van klimaatcontrole bijvoorbeeld.

 

Investering die efficiëntie oplevert

Je kunt je waarschijnlijk wel inbeelden wat dat betekent voor de continuïteit en efficiëntie van je productieproces. Om nog maar niet te spreken over de investering die het je bespaart! Preventief onderhoud werkt wel degelijk, maar predictive maintenance brengt je een stap verder.

 

Voor elke producent cruciaal

Het is voor mij dus geen vraag of predictive maintenance een toegevoegde waarde heeft in de maakindustrie. Het reduceren van onderhoudskosten, het continueren van productie en het verhogen van leverbetrouwbaarheid is voor elke producent van cruciaal belang.

Benieuwd hoe je predictive maintenance binnen jouw organisatie kan toepassen? In mijn volgende blog geef ik je vijf tips!

 

Soortgelijke berichten

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Sales app
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.