Education online maakt volgen mbo-onderwijs persoonlijk en efficiënt

ICT-bedrijven slaan handen ineen voor modernisering studentinformatiesysteem

 

education-online-in-schermEINDHOVEN, 30 september 2015 – Mbo-scholen en hun studenten kunnen volgend schooljaar gebruik maken van een nieuw studentinformatiesysteem dat veel meer vrijheid geeft in het bepalen van de leerroute en dat scholen efficiency winst van minstens tien procent geeft: education online. Itelligence en Trajectplanner.nl, specialisten op het gebied van onderwijsautomatisering, ontwikkelen samen met mbo-scholen en andere instellingen dit systeem. Education online anticipeert maximaal op actuele mbo-vernieuwingen zoals passend onderwijs, de herziene kwalificatiestructuur én de nieuwe verantwoordingswijze richting de uitvoeringsinstantie BRON. De partners maken de samenwerking vrijdag 2 oktober officieel tijdens een conferentie in Gouda.

 

Education online gaat op 1 januari 2017 ‘live’. In de praktijk fungeert het als opvolger van het huidige Edictis. “Als we de grote drie vernieuwingen van dit moment in één keer opvangen, dan maakt het mbo-onderwijs een flinke sprong vooruit,” aldus ‎ Mark Arts, managing director van education online. Zowel mbo-scholen als andere instellingen binnen het mbo worden intensief betrokken bij de samenwerking en ontwikkelingen.

 

Veranderingen in het mbo

De ontwikkeling van education online is ingegeven door de grote veranderingen die momenteel in het mbo plaatsvinden. Zo is het mbo zelf verantwoordelijk voor het organiseren en vormgeven van het ondersteuningsaanbod aan studenten met een beperking of chronische ziekte. Verder komt er een nieuwe kwalificatiestructuur; de eerste mbo-instellingen doen nu pilots en er is een brede invoering in 2016. De vernieuwde kwalificatiedossiers bevatten keuzedelen, waardoor studenten veel meer keuze in het samenstellen van hun eigen opleiding en examens hebben. Tenslotte wordt BRON vernieuwd, de landelijke registratie voor bekostiging en beleidsinformatie van mbo-studenten. Dit verbetert de informatievoorziening en biedt besparingen in het administreren, volgen en verantwoorden van studenten.

 

Tijdsbesparing en actueel bestand

Al deze ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan de studentinformatie- en volgsystemen van ROC’s, AOC’s en vakscholen. Itelligence en Trajectplanner.nl zijn hierop anticiperend eind vorig jaar met elkaar in gesprek gegaan om de opvolger van Edictis te ontwerpen, zodat alle vernieuwingen in één keer kunnen worden doorgevoerd én scholen straks veel efficiënter kunnen werken. Onderzoek door bureau Berenschot uit mei 2015 heeft uitgewezen dat hier een tijdsbesparing van zeker 10 procent kan plaatsvinden terwijl de kwaliteit van de administratie substantieel verbetert omdat de gegevens voortdurend actueel zijn, dankzij de dynamische uitwisseling van gegevens met BRON.

 

‘Gezonde marktsituatie’

Jan Bartling van saMBO-ICT, de organisatie voor belangenbehartiging en kennisdeling van en voor mbo-scholen, bekijkt het initiatief met veel interesse: “Het is een kenmerk van een gezonde marktsituatie dat er meerdere krachtige aanbieders zijn van diensten en producten.” SaMBO-ICT is de organisator van de conferentie in Gouda waar de partijen het officiële startschot geven voor de samenwerking.

 

Concentreren op onderwijs

itelligence en Trajectplanner.nl zijn twee Nederlandse ICT-bedrijven gespecialiseerd in studentinformatie- en volgsystemen en e-learning ofwel integrale onderwijsautomatisering. Samen bedienen zij tientallen scholen in het voortgezet, middelbaar en hoger beroeps-, en universitair onderwijs in Europa. In Nederland mogen zij inmiddels 22 van de 65 mbo-instellingen tot hun opdrachtgevers rekenen. De grootste kracht van itelligence is volgens Mark Arts de verwerking van data conform de nieuwe processen. “De scholen hebben straks een voortdurend actueel systeem gebaseerd op berichtenverkeer in plaats van bestanden, dat maximaal is voorbereid op zowel de herziening van de kwalificatiestructuur MBO als de nieuwe verantwoording zoals BRON MBO die begin 2017 voorschrijft.” Trajectplanner is een bedrijf dat er volgens directeur Marco Vreeswijk altijd in slaagt om gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke toepassingen te maken. “Wij zorgen ervoor dat de scholen én de studenten zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: het onderwijs. Dat is onze kracht als kennispartner.”

 


Contact
Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.